Jun 5, 2013

Diketepikan

Assalamualaikum..

Again... dalam kementerian yang sama, post yang sama cuma jabatan yang berbeza.. 

Kadang-kadang bila kita dalam situasi yang tak selamat, ada baiknya kita berpura-pura untuk selamatkan diri.. dan dah dua kali pja gagal berpura-pura dan pja memang comfirm tak selamat.. hahaha.. 

Kali ni kontrak disambung, tapi dari sektor pja dia akan interview pegawai-pegawai kontrak ni untuk tentukan sapa 2 orang pegawai yang akan ditukarkan kepada Contract Of Service.. kononnya macam save sikit la sebab kontrak dibuat 2 tahun dan akan mengisi kekosongan jawatan.. if yang tak selamat tu, sambung kontrak lama je sampai hujung tahun.. tu pun kalau ada duit.. Malangnya, pja sorang je pegawai yang tak dipanggil interview.. boleh pulak kan... 

Kalau sepanjang 2012 pja boleh senyum.. gelak ketawa.. buat kerja macam orang workaholic la.. sebelah mata pun diorang tak kisah.. memang fake habis la.. ibarat kata "i looooovveeeeeeee thiz jobvery the much la!!!" tapi tahun 2013 ni memang fake tu dah kelaut.. memang pja tunjuk yang pja dah tak boleh go on dengan kerja ni.. waktu tu baru bos kata.. " napa awak macam ni? sedangkan prestasi awak dah bagus dah sebelum ni.. awak cepat belajar.. dah banyak awak boleh handle.." something like that la.. jawapan pja.. senyum je la..

Masa 1st time diketepikan sebelum ni, masa kontrak pja tak disambung, pja menangis dari pagi sampai ke petang.. mungkin sebab hormon terlebih.. preggy dah trimester pulak tu kan.. tapi kali ni pja tak rasa apa.. infact rasa lega sangat macam seolah-olah satu hilang satu beban dibahu pja.. walaupun pja tahu beban yang akan datang akan lebih berat.. i'm positive.. InsyaAllah Allah akan permudahkan segalanya.. 

Pja : Cik, PRE ada interview eh?
pegawai : haah, awak nak pergi ke interview tu?.. dengan muka serba salah
pja : tak la.. saya saja je tanya.. senyum & terus jalan

Kawan : Fieza, betul ke awak tak nak pergi?
Pja : Betul.. malas la.. lagipun bukan diorang panggil interview pun..
Kawan : Comfirm nih?
Pja : 100% Comfirm..

Ya Allah.. nak nangis rasa.. mana ntah dapat kekuatan ni.. walaupun sebenar-benarnya pja nampak masa depan pja masih lagi samar.. Alhamdulillah Allah bagi pja kekuatan yang luar biasa.. dan Ketenangan tu, hanya Allah dan Pja je yang tahu..

No comments: