Mar 29, 2012

Suka Duka Breastfeed #5 Medela PISA

Assalamualaikum..

Ingat tak dulu entry pja pasal pening nak pilih breastpump pe.. kalo tak silap antara pilihan pja;
1. Medela FS
2. Spectra 3
3. Medela PISA
4. Ameda

Tapi in the end pja pilih Medela PISA.. but why?? jawapannya..

Untuk cari brestpump ni, pja cari yang paling ekonomi, mudah, efektif dari segi penggunaan, penghasilan susu dan paling penting high performance..

Sepanjang pja buat pemilihan, Spectra yang pertama sekali keluar senarai sebab tak boleh pakai beteri.. second Ameda sebab dia tak boleh penggunaan yang berat.. means terlalu kerap.. then ameda susah nak cari tempat untuk betulkan motornye..

So, saingan hebat antara PISA dan FS.. dari segi budget tak da masalah sebab duit memang dah ada cukup untuk beli salah satu.. tapi bila pja cek antara kedua2 nya.. of course la PISA murah cikit je dari FS.. walaupun FS lebih compact & ringan banding PISA, tapi untuk penggunaan yang berat (kerap) better lagi motor PISA.. Uncle yang jual tu sendiri bagitau pja.. sebab tu pengguan FS lebih ramai yang akan datang balik jumpe dia untuk repair motor pam banding pengguna PISA.. (tak kan dia nak tipu kan.. sebab klo dia nak untung mesti la dia soh beli FS kan..kan..kan) tapi memang betul pun.. sebab pergi MLO ari tu pun berderet FS yang dihantar untuk repair.. PISA tak de pun.. uncle tu juga bagitau kebanyakan hantar repair PISA pun sebab backflow je.. 

Beza lain antara PISA and FS, cuma FS lebih mobile, ringan dan digital.. tu je.. kalo uol's tak percaya, google la sendiri Medela Information Guide.. kat situ sumer info de.. tapi biase la orang nak meniagakan, akan cakap FS lebih bagus, ringan, mobile.. sebab FS lebih mahal dan dia lebih bawa untung.. Tapi diorang tak pernah bagitau motor PISA lebih bagus dari FS.. itu yang uncle tu juga bagitau.. owwhhh.. de lagi, pja tak suke bunyi FS, bunyi PISA lebih soft (perlahan).. dan mostly yang pernah pakai dua-dua cakap suction PISA better teh FS..

Ni semua pandangan pja je.. dulu pun pja tergila-gila sangat nak amik FS.. biase la, semua mommies bermimpi dengan FS kan.. pja siap nak masuk kutu FS lagi.. tapi naseb mak & en. suami suh pikir balik.. berputih mata la kejap.. tapi bila baca balik semua info.. pergi kedai tanye.. (kita tak boleh harap dari testimoni kat internet je.. sebab kadang-kadang semua termakan kata-kata orang).. survey dan berfikir secara rasional.. dengan kuat hatinya pja pilih PISA.. 

*Sebelum pja beli, pja pegang/try dulu dua-dua antara PISA dan FS..

Nota Kechik : Mane pja dapat duit?? dari hari pertama pja tahu pja mengandung dan bercita-cita nak fully breastfeed anak tersayang, dan waktu tu pja survey harge pump dan tahu ianya sangat mahal sampai pja terberhenti tepi jalan, menangis sebab takut tak dapat beri yang terbaik untuk anak pja, mase tu la pja nekad untuk kumpul duit.. sampai dia 8 bulan, Alhamdulillah, pja dapat beli Medela Harmony & Medela PISA.. gigih tak? 

Untuk Insyirah : sebab ibu tahu susu ibu yang terbaik buat sayang, ibu usaha untuk bagi yang terbaik untuk Insyirah..

2 comments:

Anonymous said...

hi..seronok bc review awk sbb sy pn nk bli bpump..so pisa ok eh?bp harga?bli ktne?awk bli harmony gk ker?cane ngn harmony lak?hope to hear from u.masyitah86@gmail.com

Leeda said...

thanx to Pja bg review yg besh ni. Saya dh order PISA hr smlm, hrni jumpa review pja. Lagi yakin n seronot. Saya pun mcm Pja, dah aim medela sblm awl2 kawen lg. Bila mengandung je, lg semangat nak jayakan misi medela ni. Ramai kan aim FS, termasuk saya jgk sblm ni. Bila compare2, Alhadulillah, dpt beli PISA. melabur utk the precious gift from Allah SWT.