Mar 27, 2012

Suka Duka Breastfeed #3 -Urus EBM

Assalamualaikum..

Sebagai new mommy, banyak yang perlu belajar.. kadang-kadang kita terlepas pandang pun sesetengah perkara.. alahai.. lekanya ibu insyirah ni.. 

Bukan pja tak pernah cari ilmu pasal EBM.. selalu baca.. selalu cari.. selalu tanya orang.. but, still kadang-kadang still ada 1-2 perkara yang pja terlepas pandang..

Asal citer insyirah muntah buak-buak weekend ari tu.. riso la gak.. sebab Frozen EBM salah urus ke.. or pe.. sebab insyirah tak pernah kembung sampai nangis melalak bagai sepanjang pja bagi dia frozen EBM..

Then revised balik semua bahan bacaan & tanye semula orang-orang yang tahu.. baru la pja dapat jawapannya.. rupa-rupanya pja terlepas pandang pasal jenis-jenis EBM yang dihantar ke pengasuh..

Honestly pja pergi hantar semua Frozen EBM ke pengasuh.. sepatutnya pja hantar both, frozen & Fresh.. :(
Sian insyirah.. Padan la perut dia asyik tak selesa je lately nih.. Lepas tu bazir pulak tu susu yang last tu tak pakai.. sebab after turun dari freezer kan tahan 24 jam je..

So, esok pja akan hantar;

Botol 1 : Fresh EBM
Botol 2 : Frozen EBM
Botol 3 : Frozen EBM
Botol 4 : Fresh EBM
Botol 5 : Fresh EBM

Maafkna ibu insyirah.. sebab ibu tersilap & terlepas pandang.. ibu janji ibu akan lebih hati-hati ye sayang..

4 comments:

lia said...

akak x paham la dear...

means Insyirah consume only frozen ebm kat pengasuh ker? sptotnyer xde prob cuma make sure dari beku ke peti ais biasa tu, brape jam supaya x lebih tempoh yer...

P . J . A . A . M . I . R said...

due to perut insyirah y lmbt matang tu, dia slalu muntah2..
then doc nasihatkn better hantar fresh ebm ke pengasuh.. then, fieza kne cmpur cm tu la..
same lam if dia xsihat, lbh baek hantar fresh ebm.. sofar diorg suh try dlu tgk cmner..

Ct R Miena said...

hmmm.. maybe insyirah still dlm proses membiasakan diri.. byk2 bersabar yer ibu...

luvira said...

Darling...aku masukkan ko kat group kump ibu menyusukan...byk info bergune kat situ...harap2 insyirah da ok...